Over Mij

Creativiteit stroomt door mijn bloed

Als bevlogen grafisch vormgever van mijn eigen onderneming CUP Design leef ik voor design en stroomt creativiteit van jongs af aan door mijn bloed.

Als klein meisje waren een tekenblok, kleurpotloden en stiften mijn grootste bezit. Het tekenblok verruilde ik later voor een computer toen ik een creatieve opleiding aan het St. Lucas in Boxtel (1997-2001) startte. Ik vervolgde mijn creatieve weg met een studie Grafisch Vormgeven aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam (2001-2005). Mijn grafische werkzaamheden legde ik regelmatig even opzij, om mijzelf geheel vrijwillig een paar uur helemaal te kunnen verliezen tijdens de tekenlessen van de illustratieklas. Ik vond het heerlijk om naast de computer ook ‘echt’ met mijn handen bezig te zijn. Tekenen of schilderen is voor mij een ontspanning en een manier om mijn hoofd leeg te maken.

Na mijn studies verloor ik door de drukte van het alledaagse leven het tekenen en schilderen een hele tijd uit het oog, maar de passie is altijd gebleven. In 2016 pakte ik het portrettekenen in een spontane creatieve bui weer op. Ik deelde wat van mijn werk op social media en vanaf toen volgden de eerste aanvragen voor portretten in opdracht.

Het tekenen van portretten intrigeert mij, omdat geen gezicht hetzelfde is. Ieder gezicht heeft een bepaalde emotie en verteld een eigen verhaal. Het is voor mij essentieel om de juiste blik en emotie van mijn onderwerp te vangen. De reacties die ik ontvang van opdrachtgevers bij het zien van het eindresultaat zijn altijd bijzonder. Als mensen door mijn werk geraakt worden, dan raakt mij dat vervolgens weer. Het eindresultaat van een portret geeft een heel ander gevoel dan een foto, veel meer persoonlijk en uniek.

“It’s all part of the process”

Art By Yvonne Cup | Yvonne Cup Kunstenaar

Ik blijf mezelf graag uitdagen en ontwikkelen en probeer vrijwel elke dag tijd te nemen voor mijn creativiteit door te tekenen of nieuwe technieken te verkennen. Zo blijf ik mezelf inspireren.

Verslaafd ben ik dan ook aan het aanschaffen van mooie schetsboeken, want ik ben jaloers op al die kunstenaars die de meest prachtige creaties in hun schetsboeken maken. Echter kwam ik zelf nooit verder dan het vullen van de eerste pagina’s en dan ging het vrijwel lege schetsboek op de stapel bij alle anderen lege schetsboeken. Dat moet anders, dacht ik. Ik daagde mezelf uit om (bijna) iedere dag een schets te maken. Een zogenoemde ‘one hour drawing’. Meestal is dat ook een portret van een willekeurige foto die op dat moment voorbij komt en mij aanspreekt.

Ik leer mijzelf dat ik in mijn schetsboek mag experimenteren, fouten maken en zo probeer ik mijn perfectionisme los te laten door te accepteren dat een portret ook soms helemaal mislukt. Ik werk voornamelijk in zwart/wit, en werken met kleur is niet echt mijn ding, maar toch blijft het me steeds triggeren en in mijn schetsboek kan ik daar achter de schermen mee experimenteren. It’s all part of the process.

“I Was Created to Create”

Art By Yvonne Cup | Yvonne Cup Kunstenaar
Art By Yvonne Cup | Yvonne Cup Kunstenaar